Kolejny dyniowy przepis na blogu. Bo skoro już jest sezon to trzeba korzystać. Puree jest, tarta też, zupa była, czas na słodkie, czyli ciasto. Puszyste, wilgotne, z rodzynkami. Pachnące korzennymi przyprawami.
Wstawiłam je do pieca późnym wieczorem, pachniało ok, ale bez rewelacji. Nie to co szarlotka. Ostatecznie postanowiłam poczekać z degustacją do rana. Ale rano jak to rano, śniadanie, zakupy, pranie. Ot, codzienna bieganina. Jak to w dniu wolnym próbuję rozciągnąć czas i zrobić wszystko na zapas ;) W końcu przyszedł czas na przerwę. Czas na kawę. A jak kawa to obowiązkowo ciasto. Ukroiłam mały kawałek, zrobiłam kawę. Pora usiąść. I to był błąd, bo zanim dobrze usiadłam, ciasta nie było! Nie za słodkie, lekko korzenne, cudownie wilgotne i puszyste. I te chrupiące orzeszki. Jestem pewna, ze zagości w naszej kuchni na dłużej.
3 szklanki mąki
150g masła
2 szklanki brązowego cukru
4 jajka
100ml oleju
200ml maślanki
3 łyżki rumu lub esencja rumowa i 3 łyżki alkoholu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400g puree z dyni
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Jak to przyrządzić?
Maślankę wlewamy do miseczki. Dodajemy rum i mieszamy. Odstawiamy.
Suche składniki przesiewamy do miski.
Miękkie masło przekładamy do innej miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciągle miksując pojedynczo wbijamy jaja. Dodajemy maślankę, a na koniec puree z dyni. Dodajemy wszystkie sypkie składniki (oprócz rodzynek) i miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie jednolita masa. Wyłączamy mikser. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki wysypanej mąką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni C. Wyciągamy z pieca. Studzimy 10 minut w foremce, a następnie wyciągamy do wystudzenia. I GOTOWE!
Ciasto ozdabiamy glazurką i orzechami.
Glazurka
50g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
esencja rumowa
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Masło wraz z brązowym cukrem i esencja rumową rozpuszczamy w rondelku. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder. Odstawiamy na 10 minut by glazurka stężała. Dekorujemy ciasto.
Ciasto ozdabiamy glazurką i orzechami.
Glazurka
50g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
esencja rumowa
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
Masło wraz z brązowym cukrem i esencja rumową rozpuszczamy w rondelku. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder. Odstawiamy na 10 minut by glazurka stężała. Dekorujemy ciasto.
Mmmm...Ile smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz