Był mus, był krem, a dzisiaj będzie tarta. Na kruchym spodzie z rabarbarem i bezą. Można zrobić lepsze ciasto z rabarbaru? Chyba nie ;)
Porcja kremu z rabarbaru
Porcja kruchego ciasta
2 białka
30ml wody
1/4 szklanki cukru
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier i wodę, aż powstanie gęsty, gładki i puchaty krem.
Upieczony kruchy spód wypełniamy kremem. Na wierzch wykładamy bezę zaczynając od brzegów. Jak już wiemy z innego przepisu, beza musi mieć tzw. punkt zaczepienia na brzegach ciasta, w przeciwnym razie po upieczeniu będzie się ślizgać w trakcie krojenia.
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez kolejne 10-15 minut lub do zezłocenia się bezy. I GOTOWE!
chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńRabarbar i beza to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń