Nie jestem fanką wątróbki. Ta drobiowa nie jest najgorsza, bo ma delikatny smak i zapach, a jak dodać do niej warzywa np. moją ulubioną marchew to wątróbka zmienia się w istną rewelację.
500g wątróbki z kurczaka
2-3 duże marchwie
przyprawa Delikat do mięs
olej
Jak to przyrządzić?
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju. Wrzucamy marchew i podsmażamy. 2-3 minuty i ściągamy z ognia.
Papierowym ręcznikiem wycieramy patelnie. Rozgrzewamy, tym razem bez tłuszczu, i układamy na patelni wątróbkę. Smażymy z obu stron aż się zarumieni. Wątróbkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy delikatem i przykrywamy gruba warstwa marchwi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez 20-30 minut. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz