Cytrynowe muffinki z makiem należą do moich ulubionych. Ciasto jak to w muffinkach - wilgotne i delikatne, dodatek maku nadaje im nieco charakteru. Zwieńczeniem jest mocno cytrynowy lukier, który dopełnia całości.
Idealne do gorącej, czarnej herbaty.
Idealne do gorącej, czarnej herbaty.
Składniki na 12 sztuk:
1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
50 g maku
1 jajko
1/2 szklanki oleju
100 ml mleka
150ml wody gazowanej
łyżeczka proszku do pieczenia
lukier:
cukier puder - mniej więcej szklanka
sok z 1 cytryny
pół łyżeczki maku
Jak to przyrządzić?
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Dodajemy składniki mokre. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami bądź po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
W trakcie pieczenia przygotowujemy lukier. Cukier wsypujemy do miseczki i ciągle mieszając, łyżeczka po łyżeczce dodajemy sok z cytryny. Lukier ma być gęsty jak pasta. Lukrować bowiem będziemy gorące muffinki co początkowo rozrzedzi lukier.
Muffinki wyciągamy z pieca i lukrujemy póki gorące. I GOTOWE!
Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy łyżką. Dodajemy składniki mokre. Całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami bądź po prostu papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Muffinki wyciągamy z pieca i lukrujemy póki gorące. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
pięknie wyrosły, myślałam że to grzybek
OdpowiedzUsuń