Są takie dni, gdy wyjedzenie wszystkiego z lodówki jest nieuniknione. Ale ja i na to mam sposób. Jak osłodzić sobie życie? Kruchy spód, delikatny krem czekoladowy i kawałki orzechów, czyli tartaletki lub kruche babeczki z nadzieniem.
porcja kruchego ciasta. Przepis TUTAJ
100g czekolady
100ml śmietanki do ubijania
orzechy włoskie
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruche babeczki według przepisu.
Babeczki wykładamy z foremek i studzimy.
Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do małej miseczki. Miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Powoli mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie już całkiem płynna zdejmujemy ją z wodnej kąpieli.
Do czekolady dodajemy śmietankę i miksujemy przez około minutę na wolnych obrotach. Ważne, by śmietanka się nie ubiła i miała wciąż płynną konsystencję.
Gotowy krem przekładamy do kruchych babeczek. Dekorujemy kawałkami orzechów. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
boskie!
OdpowiedzUsuńpyszniutkie!
OdpowiedzUsuń