Kruche babeczki

Są takie dni, gdy wyjedzenie wszystkiego z lodówki jest nieuniknione. Ale ja i na to mam sposób. Jak osłodzić sobie życie?  Kruchy spód, delikatny krem czekoladowy i kawałki orzechów, czyli tartaletki lub kruche babeczki z nadzieniem. 




porcja kruchego ciasta. Przepis TUTAJ
100g czekolady
100ml śmietanki do ubijania
orzechy włoskie

Jak to przyrządzić?

Pieczemy kruche babeczki według przepisu.


Babeczki wykładamy z foremek i studzimy.


Przygotowujemy krem czekoladowy. Czekoladę łamiemy na kostki i wrzucamy do małej miseczki. Miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Powoli mieszając rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie już całkiem płynna zdejmujemy ją z wodnej kąpieli. 



Do czekolady dodajemy śmietankę i miksujemy przez około minutę na wolnych obrotach. Ważne, by śmietanka się nie ubiła i miała wciąż płynną konsystencję.

Gotowy krem przekładamy do kruchych babeczek. Dekorujemy kawałkami orzechów. I GOTOWE! 



Mmmm...Ile smaku!

2 komentarze:

Durszlak.pl