Knedliki do sosu

Czyli mistrzostwo czeskiej kuchni. Nie znam nic lepszego, co można by podać do sosu. Niech się schowają ziemniaki i wszystkie kluski, mimo, że bardzo je lubię.
Nadchodzi era houskovych knedlikow.





250ml mleka
7g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
3 szklanki mąki
1 jajko
1 czerstwa bułka, rozdrobniona
30ml wody

Jak to przyrządzić?

Najpierw zaczyn. I wiem, że z suchych drożdży zaczynu przygotowywać nie trzeba, ale ja jestem tradycjonalistką, a więc...

Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 30ml ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut, aż powstanie gęsta pianka.

Pozostałe składniki przekładamy do dużej misy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy sprężyste drożdżowe ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Misę z ciastem można wcześniej szczelnie owinąć folią spożywczą -  ciasto rośnie jak szalone! 




Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej z nich formujemy walec - im bardziej foremny tym lepiej. Następnie, w dużym garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Ciasto znów ma szansę trochę podrosnąć. Knedliki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 20 minut, po 10 minut na każdą stronę ;) Wyciągamy, nakłuwamy widelcem - raz w zupełności wystarczy, by uwolnić ze środka gorącą parę wodną. 

Podajemy z gulaszem, pieczenią itd. Generalnie ze wszystkim co ma sos ;) 

Zimne knedliki możemy podgrzać na parze.


Poniżej przykład podania knedlików w mojej ulubionej czeskiej jadłodajni Havelska Koruna w Pradze.

Źródło: http://www.havelska-koruna.com/



Mmmm...Ile smaku!

4 komentarze:

  1. Ja to leniwa jestem i gotowe w Czechach kupuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mám ještě lepší předpis na knedlíky. Jsou vzdušné a osmažená bulka na másle jim dodává neopakovatelnou chuť. Muž je Polák a ke všemu má nejraději brambory /-je to síla zvyku/ -ale když uvařím knedlíky , tak je bez reptání zbaští. Tady je recept:1/2 kg hrubé mouky-2 žloutky-1/2 čerstvého droždí-1/4 l mléka-2 rohlíky nakrájet na kostičky a obsmažené na lžíci másla ze všech do růžova . Vypracujeme ze všech surovin /mimo rohlíky /tužší ale vláčné těsto -dáme do mísy- přihodíme nahoru osmažené rohlíky a necháme 1 hodinu kynout. Pak na vále propracujeme vše dohromady a utvoříme dva knedlíky a ještě necháme 1/2 hodiny kynout. Pak je vaříme stejně jak ty vaše nebo na páře v zavěšené utěrce nad hrncem. Dobrou chuť! Blanulka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blanulka, díky moc za recept, je to výborný! Svíčková na smetaně a houskový knedlík podle vašeho receptu. To mi chutná!

      Usuń

Durszlak.pl