Kurczak Ronniego

Obiadowa propozycja dla wielbicieli kurczaka, brokułów i kremowego serowego sosu.



świeże brokuły (ok.300g)
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
250ml śmietanki 
100g miękkiego, tłustego sera np. brie przy odrobinie cierpliwości emental też się nada
opcjonalnie 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
olej

Jak to przyrządzić?


W dużym garnku gotujemy wodę i porządnie solimy. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy ok.2-3 minuty wystarczą - brokuł ma się tylko sparzyć, a nie rozgotować ;). Odcedzamy i chłodzimy pod strumieniem zimnej wody. Osuszamy i dzielimy na małe różyczki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na złoty kolor. Dorzucamy brokuły, podsmażamy. 



Piersi z kurczaka filetujemy, doprawiamy do smaku tym co lubimy najbardziej i smażymy na złoto razem z brokułem. Zdejmujemy z ognia.

Na tej samej patelni podgrzewamy połowę śmietanki i stopniowo dodajemy ser. Cierpliwie mieszamy, aż nam się wszystko rozpuści i znikną wszystkie serowe grudki. Gdyby sosik wyszedł za gęsty dolewamy pozostałą śmietankę.  I... Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl