Cytrynówka

Nalewka z cytryn. Z mocno wyczuwalnym acz subtelnym smakiem.
Do picia w dobrym towarzystwie.





10-12 cytryn
litr wódki 
słoik miodu ok.300-400g
P.S. ze spirytusem będzie lepsze, ale jak się nie ma co się lubi... ;)



Jak to przyrządzić?


Cytryny obieramy ze skórki - obrana skórka powinna być bez białego miąższu, co wcale nie jest proste. ;) A z reszty owoców wyciskamy sok. 


Skórki przekładamy do dużego słoja i zalewamy 0,5l alkoholu. Do drugiego słoja przelewamy sok i mieszamy ze spirytusem.


Zostawiamy na 10 dni. Po tym czasie zlewamy spirytus ze słoja ze skórkami i łączymy z cytrynowym sokiem. Dodajemy miód. P.S. W przypadku wersji na spirytusie całość można rozcieńczyć wodą, ale kto by   odbierał moc nalewce? 

Odstawiamy na kilka dni by nalewka nabrała mocy i smaku. Rozlewamy do butelek... I Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!

7 komentarzy:

  1. przepis super, to po prostu antygrypina ' ku zdrowotności"
    polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. W wersji ze spirytusem robisz 0,5 l wódki i 0,5 l spirytusu czy 1 l spirytusu? Spirytus nalewkowy czy normalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecywdowanie sam spirytus. Lepiej zmaceruje skórki ;) A jaki? Byle nie salicylowy. O nalewkowym nigdy nie słyszałam, ale zapewne też się nada.

      Usuń
    2. Nalewkowy ma ok 60-65% alkoholu

      Usuń
    3. Nada się idealnie. Przydałby mi się do nalewki malinowej ;))

      Usuń

Durszlak.pl