Ratatuj

"Ratatuja, to takie danie, co nie? A czemu ma taką nazwę? Jak już się coś nazywa, to ta nazwa powinna coś znaczyć albo zaznaczać! A to nic nie znaczy ta... Ratatuja. Ratuja kogo?! I od czego?!"

Pyszna i aromatyczna warzywna zapiekanka. 


4 cukinie
2 bakłażany
1kg pomidorów
świeża natka pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, majeranek, rozmaryn, estragon.






Jak to przyrządzić?


Cukinie i czosnek kroimy w talarki 2-3mm grubości. Bakłażany pozbawiamy nasion i kroimy w 5mm plasterki. Pomidory siekamy w większa kostkę lub półplasterki.  



Żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie masłem i warstwami układamy warzywa. Na pierwszy ogień pomidory, natka pietruszki+przyprawy, cukinia, bakłażan, i.... od początku pomidory itd. itd. Górną warstwą powinna być posypana przyprawami cukinia. 


Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni C i wstawiamy naszą 'ratatuję' do piekarnika na 30-40 minut.  
I... GOTOWE! 

Podajemy ze świeżym pieczywem np. bagietką.

Mmmm... ile smaku!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Durszlak.pl