Domowe curry z warzywami. Przyprawa curry.

Raz na jakiś czas spełniam kulinarne życzenia ;)) Tym razem padło na curry. Konsultacja z hinduską koleżanką, co? do czego? i dlaczego? Mając blade pojęcie o tym co robię zaczęłam kulinarny eksperyment ;)) Najważniejsze są przyprawy- danie ma być aromatyczne, a co najważniejsze smaczne. Przyznam, że fanką hinduskich smaków nie jestem, więc podchodziłam do tego baaardzo sceptycznie, ale raz się żyje ;))
Zaczęło się tak ;))



Zdjęcie od Jamiego Olivera - curry z kulinarnego życzenia... Wysoko ustawiona poprzeczka ;)

Na pierwszy ogień przyprawy: Kolendra, chilli, kmin rzymski, kurkuma, kozieradka, czarny pieprz, imbir, gorczyca, liść laurowy, goździki, gałka muszkatołowa, kminek, cynamon, kardamon, zapaliczka cuchnąca... i to już chyba wszystko.Do tego ogrom warzyw. Wszystko razem wrzucam w gar, dmucham w ogień by był żar, często mieszam w krąg i wspak aż właściwy będzie smak:)


Tak było wczoraj. Za to dziś, prosto po pracy wpadłam do kuchni i zabrałam się do dzieła. Duży garnek, przecier pomidorowy, warzywa i w godzinę curry było już na stole. Po kolejnych 15 minutach moja bluzka nadawała się do prania ;)) Naprawdę boję się dynamiki dań w czerwonym sosie :P Do rzeczy...


 A tak to wyglądało w rzeczywistości ;)



Przyprawa curry


Płaska łyżeczka:
Kolendry
chilli (u mnie w płatkach)
kminu rzymskiego
kozieradki
czarnego pieprzu
imbiru
gorczycy
goździków
gałki muszkatołowej
kminku
cynamonu
kardamonu

2 łyżeczki kurkumy

1 liść laurowy
szczypta zapaliczki cuchnącej (pachnie jak bardzo intensywny czosnek)

Wszystko to wrzucamy do moździerza i rozcieramy na drobny proszek. 

Curry


3 łyżki przyprawy curry
500ml przecieru pomidorowego
łyżeczka cukru
4 cukinie
500g ziemniaków
4-6 marchwi
3 papryki
2 cebule
puszka mleka kokosowego
sól do smaku
olej

Jak to przyrządzić?

Do garnka wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawę curry, cukier i mleko kokosowe. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu by sos nabrał mocy.
W tym czasie obieramy ziemniaki i marchew, kroimy w kostkę ok. 1cm x 1cm. Ziemniaki gotujemy do momentu aż będą miękkie. Marchewce za to wystarczy 10 minut, bo spokojnie rozmięknie w trakcie dalszego gotowania w curry.
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Cukinie, i paprykę również kroimy w kostkę. Dodajemy do podsmażonej cebulki i dusimy przez ok. 2-3 minuty na patelni.
Tak przygotowane warzywa, w tym ugotowane ziemniaki i marchew, dodajemy do sosu curry. Całość gotujemy jeszcze 10-15 minut. Dobrze by warzywa sięnie rozgotowały, ale zachowały element chrupkości. Podajemy z ryżem, który możemy ugotować z dodatkiem kurkumy i kolendry bądź goździków. I GOTOWE!



Mmmm...Ile Smaku!


1 komentarz:

  1. Żarełko palce lizać:)
    Możemy tylko sobie wyobrazić jak pachnie w całym domu po takiej dawce różnych bardzo aromatycznych przypraw:)
    Warto było mieszać:)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl