Nie zawsze mam czas na biszkoptowe ciasto. Wtedy z pomocą przychodzą tarty. Dziś proponuję wiosenną tartę z bardzo cytrynowym nadzieniem i chrupiącą bezą. Palce lizać!
Porcja kruchego ciasta. Przepis tutaj.
Porcja kremu cytrynowego lemon curd. Przepis tutaj
3 białka, spokojnie zostaną Wam z produkcji kremu cytrynowego
pół szklanki szklanki cukru
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie gęsty, gładki i puchaty krem.
Upieczony kruchy spód wypełniamy kremem cytrynowym. Na wierzch wykładamy bezę zaczynając od brzegów. Beza musi mieć tzw. punkt zaczepienia na brzegach ciasta, w przeciwnym razie po upieczeniu będzie się ślizgać w trakcie krojenia, a tego nie chcemy.
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez kolejne 10-15 minut lub do zezłocenia się bezy. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Muszę taką niedługo zrobić, idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuń