Tarta cytrynowa z bezą

Nie zawsze mam czas na biszkoptowe ciasto. Wtedy z pomocą przychodzą tarty. Dziś proponuję wiosenną tartę z bardzo cytrynowym nadzieniem i chrupiącą bezą. Palce lizać!




Porcja kruchego ciasta. Przepis tutaj.
Porcja kremu cytrynowego lemon curd. Przepis tutaj
3 białka, spokojnie zostaną Wam z produkcji kremu cytrynowego
pół szklanki szklanki cukru

Jak to przyrządzić?

Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.

W trakcie pieczenia przygotowujemy krem cytrynowy. Przepis tutaj.

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie gęsty, gładki i puchaty krem.

Upieczony kruchy spód wypełniamy kremem cytrynowym. Na wierzch wykładamy bezę zaczynając od brzegów. Beza musi mieć tzw. punkt zaczepienia na brzegach ciasta, w przeciwnym razie po upieczeniu będzie się ślizgać w trakcie krojenia, a tego nie chcemy.

Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C przez kolejne 10-15 minut lub do zezłocenia się bezy. I GOTOWE!



Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

Durszlak.pl