Wszyscy już pokochali marchew. Ciasto marchewkowe doczekało się miliona wykonań i w sumie się nie dziwię :P Też lubię, zwłaszcza z kremem pomarańczowym :D Dlaczego więc nie dać szansy dyni?
Kruchy spód, wilgotne dyniowe nadzienie z nutą cynamonu. Mmmm... a do tego kawa z mlekiem i karmelem.
Porcja najlepszego kruchego ciasta. Przepis tutaj. Czyli...
300 g mąki
200 g masła
100g cukru
2 żółtka
łyżeczka cukru waniliowego
500g dyni
puszka kondensowanego mleka
2 jajka
70g cukru
łyżeczka cynamonu
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód na tartę według przepisu.
W czasie pieczenia przygotowujemy puree z dyni. Przepis tutaj.
Puree przekładamy do duże michy, dodajemy jajka, mleko, cukier i oczywiście cynamon. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie gładka masa. Dyniowe nadzienie wykładamy na upieczony kruchy spód. Pieczemy przez kolejne 40-50 minut. I Gotowe!
P.S. Nie zmieniamy temperatury.
Skąd wiemy, że tarta jest gotowa? Próba patyczka prawdę nam powie. Drewniany patyczek wkładamy w środek tarty, wyjumujemy i...
a) jest suchy - tarta jest gotowa
b) na patyczku pozostały kawłeczki nadzienia - pieczemy dalej
Ciekawe nadzienie z dynią i mlekiem skondensowanym. Kupuję to! :)
OdpowiedzUsuń