Jagodzianki

Stało się! To oficjalne - kocham drożdże! Po ostatnim odkryciu, jakim jest przepis na portugalskie drożdżowe bułeczki, korzystam z niego do oporu. Tym razem pod postacią jagodzianek :)




Składniki na 12 sztuk

na ciasto:
10g drożdży + łyżeczka cukru
60g cukru
150ml+25ml mleka
1 jajko
310g mąki
skórka z 1/2 cytryny
50g masła lub margaryny


+1 jajko do malowania bułek

300g jagód
cukier do smaku

Jak to przyrządzić?

Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru, dodajemy 25 ml mleka i mieszamy. Wbijamy jajko, mieszamy jeszcze raz. Dodajemy 60 g mąki, mieszamy ponownie i odstawiamy aż całość się spieni od drożdży.

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy 150 ml mleka. Letnią, ale nie gorącą mieszankę wlewamy do drożdży. Dodajemy cukier, mąkę, skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zwarte, powinno być raczej nieco kleiste. Zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoi objętość.



Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kawałków, czyli na pół, później na ćwierć,  a każdą ćwiartkę na 3 części.  Z jednej części odrywamy kawałek wielkości orzecha laskowego. Wyrabiamy bułeczki, czyli robimy ciasto w kulki :D później w placki, nadziewamy jagodami z cukrem, i zaklejamy. Całkiem jak pączki :D Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia lub po prostu na natłuszczonej blaszce - obie metody działają bez zarzutu.



Jajo rozbijamy i malujemy nim bułeczki.

Odstawiamy do wyrośnięcia. Na jak długo? Tu przychodzi nam z pomocą kawałek wielkości orzecha. Do szklanki nalewamy wody w temperaturze pokojowej, koniecznie pokojowej. Wrzucamy ciasto., które powinno opaść na dno szklanki. Bułki wstawiamy do piekarnika dopiero wtedy, gdy ciasto wypłynie na powierzchnię. 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C. Pieczemy ok.30 minut. Bułki mają się zrumienić, a drewniany patyczek ma wyjść suchy ;)) I GOTOWE! 



Mmmm...Ile smaku!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam jagodzianki! Z mlekiem wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis jest rewelacyjny a bułeczki są jak puszek. Upieczone, zjedzone, polecone:)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagodzianki uwielbiam, ale ich kaloryczność :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie jagodowe pyszności! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tak uwielbiam, że upiekłam. proporcje idealne, ciasto robiło się i sklejało tak jak powinno, a smak... Jak za dzieciaka z cukierni! Brawo Siostra!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl