Puszyste, wilgotne, ale nie za ciężkie. Przełożone kremowym serkiem z dodatkiem wanilii i ozdobione orzechami. A do tego bardzo proste w przygotowaniu. Nie ma się co dziwić, że ciasto marchewkowe cieszy się niesłabnącą popularnością.
Proponuję zmodyfikowaną wersję z mąką razową i brązowym cukrem. Po co to wszystko? Dla głębszego, intensywnego smaku.
Proponuję zmodyfikowaną wersję z mąką razową i brązowym cukrem. Po co to wszystko? Dla głębszego, intensywnego smaku.
250g tartej marchwi (ok. 2 szklanki)
4 jajka
8 łyżek cukru (polecam brązowy)
100g mąki pszennej
70g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej)
4 łyżki oleju
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka cynamonu
łyżka proszku do pieczenia
łyżka sody oczyszczonej
Jak to przyrządzić?
Zaczynamy od jajek. Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru. Ucieramy na puszystą masę tak by cały cukier się rozpuścił. Dodajemy tratą marchew i intensywnie mieszamy. Wlewamy olej. Mieszamy ponownie. Czas na przyprawy. Cynamon i kardamon, a dla odważanych, dodatkowo łyżeczka imbiru.
Do białek dodajemy pozostały cukier i ubijamy je na sztywną pianę. Masę marchewkową delikatnie przekładamy do białek i równie delikatnie mieszamy. Następnie do masy przesiewamy obie mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy już ostatni raz. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach C lub do "suchego patyczka". Wyciągamy z pieca, studzimy. Ciasto kroimy na 2 lub 3 blaty i przekładamy kremowym serkiem z dodatkiem cukru wanilinowego.
Przepis tutaj.
Ozdabiamy orzechami. I GOTOWE!
Przepis tutaj.
Ozdabiamy orzechami. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
nie dość, że zdrowe ciasto z pysznym kremem, to jeszcze te pekany na wierzchu <3
OdpowiedzUsuńJutro upiekę! Chodziło za mną takie zdrowe ciasto. Podzielę się opinią, jak upiekę. Justyna
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych wypieków i smacznego :)
Usuń