Tarta ze śliwkami

Śliwkami i kremem cytrynowym. Kwaskowa, owocowa i na kruchym spodzie.
Pyszności.





500g świeżych śliwek
4-5 łyżek kremu cytrynowego
Opcjonalnie na bezę: 5 białek, szczypta soli i 5 łyżek cukru

Jak to przyrządzić?


Pieczemy kruchy spód do tarty według przepisu.

W trakcie pieczenia przygotowujemy krem cytrynowy. Przepis tutaj.



Na ostudzony kruchy spód wykładamy krem cytrynowy i pokrojone w kosteczkę lub plasterki śliwki. 


Całość możemy przykryć bezą. Białka ubijamy na sztywną bezę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Gotową bezę wykładamy na wierzch tarty.


Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. I... Gotowe!


Mmmm... Ile smaku!



2 komentarze:

Durszlak.pl