Czyli chyba najdelikatniejsze mięsko na świecie. Drogie nie są, a podane z ziemniaczanym puree stanowią super propozycję na obiad czy kolację. 2 policzki to jedna porcja dla dorosłej osoby.
8 policzków wieprzowych
ząbek czosnku
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
1 mała cebula
100ml przecieru pomidorowego
100ml czerwonego wina
300ml bulionu warzywnego
łyżka mąki
sól do smaku
olej
Jak to przyrządzić?
Policzki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z białych błonek. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy policzki na złoty kolor z obu stron. Ściągamy z patelni i układamy na papierowym ręczniku kuchennym.
Na patelnię dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i równie drobno posiekaną cebulę, gdy cebula się zeszkli przyprószamy całość łyżką mąki i zasmażamy. Dodajemy bulion warzywny, przecier pomidorowy, wino i przyprawy. Gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy solą.
Policzki przekładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy przygotowanym sosem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 1-1,5 godziny do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C lub układamy policzki w sosie na patelni i dusimy na małym ogniu. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
No i co my teraz mamy napisać?- toż to szok!:) Elitarne danie trafiło pod strzechy:)
OdpowiedzUsuńJakim cudem zdobyłaś wieprzowe poliki?-przecież to rarytas:)
Pozdrawiamy gorąco!
To my zapraszamy na obiadek ;) poliki to dłuuuuga historia, a co się nasłuchaliśmy to nasze ;) "odpadów nie sprzedajemy", "świnia nie ma polczików' etc. etc. cóż co kraj to obyczaj. Ale teraz mamy już stałego dostawcę :D więc policzki na stałe wchodza do naszego obiadowego menu.
UsuńPoliki można kupić w Auchan - przynajmniej w katowicach ;-)
Usuńw auchan gdańsk osowa w ciągłej sprzedaży !
UsuńPyszne!Mój niejadek zjadł 4 sztuki!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)) Cieszę się, że nawet Niejadkowi przypadły do gustu ;)
Usuńdzisiaj kupiłam w biedronce ! ale wcześniej jadłam policzki wołowe- pyszności!!!
OdpowiedzUsuńW końcu można je gdzieś kupić :D zamiast szukać ze świecą.
UsuńWyczyściłem wczoraj chłodnie w dwóch Biedronkach,dużo tego nie było kupiłem osiem opakowań po sześć sztuk w każdym.Jedną paczkę zrobiłem na już ,a resztę zamroziłem.Wyszła petarda smakowa z cydrem ,czerwoną i białą cebulą z kurkami.Pozdrawiam łowców smaków
OdpowiedzUsuńTeż dziś kupiłam i będę sprawdzać przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPoliki smażymy bez soli?
OdpowiedzUsuńSmażymy bez soli, za to dodajemy sól do sosu, w którym będziemy zapiekać policzki. Po 1,5 godziny w piecu przejdą smakiem.
UsuńWitam. Ja dzisiaj po raz pierwszy kupiłam w Auchanie w Katowicach. Jutro wypróbuję przepis, czyta się apetycznie
OdpowiedzUsuńKupiłam w sklepie Gzela Bory Tucholskie to sieć sklepów z polskiej wsi ,pycha można je przyrządzić tak samo jak powyżej ale ze śmietana i chrzanem też pyszne,z łyzką przecieru,piwem i duzo cebuli tez pyszne próbujcie są super
OdpowiedzUsuńKurde,czytając przepis i wasze komentarze,ślinka mi pociekła na mój nowiótki tiszert!Jestem z Chorzowa i nigdzie nie spotkałem tej pyszności.Proszę o namiary gdzie można to kupić,przepraszając oczywiscie świnki.
OdpowiedzUsuńT-shirt się wypierze, nie sam oczywiście, a świnki już chyba przywykły. Policzki to niestety towar deficytowy i trzeba ich ze świecą szukać. Z dośwaidczenia wiem, że warto popytać w dobrych sklepach mięsnych, w końcu ktoś się zlituje i sprowadzi hehe. Bywają w Biedronce, Almie - cena wciąż niestety zaporowa.
UsuńW Chorzowie można kupić w sklepie firmy HAM na przedłużonej ulicy Wolności,który nazywa się chyba SZYNECZKA, dzisiaj kupiłam i na pewno zrobię według tego przepisu pozdrawiam
UsuńZapomniałam dodać że w bardzo dobrej cenie bo 12,30 za kilogram, wydaje mi się że to nie drogo za taki rarytas.
UsuńW Szczecinie na stałe sa w sklepach Witkowo. Sprzedawane mrożone w kilogramowych porcjach po okolo 17_18 zl.
OdpowiedzUsuńwKatowicach można kupić policzki w lidlu
OdpowiedzUsuńW Mińsku Mazowieckim policzki są w Carrefour
OdpowiedzUsuńJa kupiłam w Bydgoszczy, po 14.99 zł za kg (wieprzowe ) przy rynku koło kładki.
OdpowiedzUsuńPoliczki do kupienia w SELGROSIE w 2-ch wariantach: surowe i z firmy Krakus (ktore są wolno gotowane i wystarczy w piekarniku 230st.C na 30 min.)
OdpowiedzUsuńDanwach wspaniałe w winie czerwonym. Maxi szwagierka zajadali je z wielkim apetytem. Kupiłam w małej swjej miejscowości.POLECAM.
OdpowiedzUsuńPycha polecam
OdpowiedzUsuńJa znalazłam wieprzowe paczkowane próżniowo firmy sokołów w Carrefour Warszawa. Chętnie spróbowałabym wołowych ale jeszcze nie spotkałam
OdpowiedzUsuń