Wieprzowe polędwiczki w sosie śmietanowo-kurkowym. Niebo w gębie!
300g kurek
polędwiczka wieprzowa ok.500g
400ml śmietanki
mała cebula
natka pietruszki
2 łyżki masła
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy
oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku
Jak to przyrządzić?
Łyżkę oliwy z oliwek łączymy z musztardą, dodajemy szczyptę soli i odrobinę pieprzu. Polędwiczkę oczyszczamy z białych błonek i nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną wcześniej na drobną kostkę cebulkę. W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy kurki na ok.3 minuty, żeby straciły gorzki smak. Odcedzamy i dodajemy do cebulki.
Smażymy wszystko razem przez 5 minut, Po tym czasie dodajemy śmietankę i lekko doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kolejne 5 minut.
Uwaga! Lepiej trochę nie dosolić, bo nasz kurkowo-śmietanowy sos trafi jeszcze do piekarnika i straci objętość, więc będzie bardziej słony niż pierwotna wersja;)
Polędwiczkę wyciągamy z lodówki, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem kurkowo-śmietanowym. Całość przykrywamy folią aluminiową, żeby się za bardzo nie spiekło. Wstawiamy na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 C. I... Gotowe!
bo jak kurki, to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuń