Obiadowa propozycja dla wielbicieli kurczaka, brokułów i kremowego serowego sosu.
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
250ml śmietanki
100g miękkiego, tłustego sera np. brie przy odrobinie cierpliwości emental też się nada
opcjonalnie 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
olej
Jak to przyrządzić?
W dużym garnku gotujemy wodę i porządnie solimy. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy ok.2-3 minuty wystarczą - brokuł ma się tylko sparzyć, a nie rozgotować ;). Odcedzamy i chłodzimy pod strumieniem zimnej wody. Osuszamy i dzielimy na małe różyczki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Czosnek kroimy w drobne plasterki i podsmażamy na złoty kolor. Dorzucamy brokuły, podsmażamy.
Piersi z kurczaka filetujemy, doprawiamy do smaku tym co lubimy najbardziej i smażymy na złoto razem z brokułem. Zdejmujemy z ognia.
Na tej samej patelni podgrzewamy połowę śmietanki i stopniowo dodajemy ser. Cierpliwie mieszamy, aż nam się wszystko rozpuści i znikną wszystkie serowe grudki. Gdyby sosik wyszedł za gęsty dolewamy pozostałą śmietankę. I... Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz