Strony

Ciasto z jednorożca

Wiem, że są tacy, co myślą, że jednorożce to żyjątka z legend i bajek. Mają rację ;)) ale to mi wcale nie przeszkadza, by zrobić z takiego stwora ciasta. W bajkach mówią, że jednorożce są lekiem na całe zło tego świata, i że, gdzie jednorożec tam tęcza. A zatem...będzie kolorowo!





Ciasto to biszkopt, a nawet 4 biszkopty. Przełożone dwoma kremami - waniliowym z kawałkami truskawek, i truskawkowym musem z białą czekoladą a co! Do nasączenia użyłam likieru z brzoskwiń i przełożyłam każdy biszkopt kwaskowym dżemem morelowym. Później w ruch poszła poczciwa bita śmietana i kolorki. Jak wyszło? Bajkowo ;))



Biszkopt

5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu śmietankowego
szczypta soli

Krem wanilinowy i truskawkowy z biała czekoladą

600ml śmietanki do ubijania (30-36%)
cukier do smaku
1 łyżeczka cukru wanilinowego
400g truskawek
1 tabliczka białej czekolady
1 łyżeczka żelatyny 

Barwniki spożywcze
likier brzoskwiniowy
kwaskowy dżem np. morelowy

Jak to przyrządzić?

Biszkopt

Potrzebujemy 2 okrągłe blaszki 15cm średnicy każda.

Białka oddzielamy od  żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, która nie wypada z miski. ;) Stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i... miksujemy dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta. 


Dno blaszek wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do blaszek. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C. Czy się upiekło? Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem - jak wyjdzie suchy to znaczy, że tak - upiekło się, a jak nie - pieczemy dalej.




Krem truskawkowy z białą czekoladą

Żelatynę wsypujemy do szklanki , dodajemy dwie łyżki wody i odstawiamy ;)

Do małego garnka wlewamy 100ml wody i ustawiamy go na małym ogniu. Biała czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do małej miseczki, która pasuje na garnek. Dodajemy 100 ml śmietanki do ubijania i ustawiamy na garnku. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z kąpieli wodnej i odstawiamy na bok.

Wyłączamy ogień, a do garnka wstawiamy szklankę z żelatyną. Mieszamy aż się rozpuści, dodajemy do czekolady. 

200g truskawek myjemy i obieramy z szypułek. Blendujemy na mus- bez cukru. Dodajemy do czekolady, mieszamy i wstawiamy do lodówki.




Krem wanilinowy z kawałkami truskawek

300ml śmietanki wlewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier ( u mnie 3 łyżki)  i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem.

200g truskawek myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w drobna kostkę. 

Truskawki łączymy z bitą śmietaną.

Pozostałe 200 ml śmietany ubijamy z cukrem. Rozdzielamy na 4 równe części. Do każdej porcji dodajemy jeden barwnik spożywczy i mieszamy aż zyskamy jednolity kolor.

Jak to złożyć?

Wystudzone biszkopty przekrajamy na 2 blaty, co daje nam 4 biszkopty.

Wybieramy biszkopt na spód ciasta, nasączamy likierem, i przekładamy dżemem. Na wierzch wykładamy połowę kremu z kawałkami truskawek. Pora na kolejny biszkopt i tu znów - likier, dżem i tym razem krem truskawkowy z białą czekoladą. Biszkopt, likier, dżem, krem z kawałkami truskawek. I ostatni biszkopt. 

Kolorową śmietanę układamy łatkami na cieście, a następnie za pomocą noża lub szpatułki rozprowadzamy po cieście. Pozostałą śmietanę możemy użyć do dekoracji. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!


3 komentarze:

  1. No i jest tęczowo, pogodnie, pozytywnie i optymistycznie:)
    Jak się ma przed sobą taaaaakie ciacho - to można zapomnieć o problemach całego świata.
    Smak też zapowiada się nieziemsko...ten kremik z kawałkami truskawek...mniam...pyszota:)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Extra to ciacho! Chętnie bym takie skosztowała, muszę kiedyś zrobić :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń