Strony

Kluseczki z dynią


Kocham jesień za kuchenny urodzaj. Jest tego tyle, że często nie wiem co wybrać. Dylemat jest tym większy, że wszystkie te owoce i warzywa, są po prostu supersmaczne. Wyhodowane w prawdziwym w słoneczku, a nie pod lampą w szklarni. Jest jednak jedna rzecz, która rok rocznie gości w mojej kuchni i est to dynia. Kocham dynię za jej kszatałt, kolor, a przede wszystkim uniwersalność. I tak dynię możemy przyrządzić na wiele sposobów od ciast zaczynając, przez zupy, na pysznych kluskach kończąc. Kluskach lub kopytkach po prostu.







Tym razem dynia wystąpi w połączeniu z kurkami, które również kocham. I póki są w sezonie to wcinam ile się da, bo mrożone to już nie to samo.







Kluseczki z dynią



Składniki na 4-6 porcji
750g ugotowanych ziemniaków
250 g pieczonej dyni, np. piżmowej
mąka ziemniaczana
mąka pszenna
1 jajko
sól 
pieprz




Jak to przyrządzić?

Ziemniaki przeciskamy przez praskę/ maszynkę tub traktujemy tłuczkiem. Zdejmujemy skórkę z pieczonej dyni i również przeciskamy przez praskę. Do pure dodajemy sól, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę. 
Całość ciasta dzielimy na 4 części, kreśląc znak "+". Dzięki temu będziemy wiedzieć, ile mąki potrzebujemy .
Jedną ćwiartkę odkładamy na bok, a w jej miejsce dodajemy mąkę w proporcji pół na pół.
Dodajemy jajko i sól, i wyrabiamy do czasu aż ciasto przestanie się nam kleić do rąk. Blat oprószamy mąką.




Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy ok. 2-3 cm., a następnie odcinamy kluseczki. Możemy im nadać nieco inny kształt przyciskając delikatnie widelcem.

Kluseczki gotujemy w dobrze osolonej wodzie. 
Gotujemy ok. 3 minuty od momentu, kiedy kluski wypłynął na powierzchnię wody. I Gotowe!




Sos kurkowo - śmietanowy

300ml słodkiej śmietanki
300 ml bulionu warzywnego
300g kurek
tymianek, najlepiej świeży
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
oliwa z oliwek lub olej
1 średnia cebula

Kurki dokładnie płuczemy w ziemnej wodzie, w końcu nikt nie lubi piachu ;)
Zagotowujemy garnek wody, wrzucamy kurki i parzymy przez ok. minutę. Odławiamy mech i patyczki ;) Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aż do wystudzenia się kurek.



Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżka masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i świeżo otarty tymianek. Czekamy aż czosnek się zezłoci i go odławiamy. Na patelnię wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Czekamy aż się zeszkli, dodajemy bulion i zagotowujemy. Do bulgoczącego bulionu wrzucamy kurki, zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Czekamy aż sos zredukuje swoją objętość ok. 2 minuty i podajemy z gorącymi kluseczkami.




Mmmm...Ile Smaku!




3 komentarze:

  1. zjadłabym je z apetytem :) zwłaszcza z tym sosem

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis do wykorzystania, bo dynie dojrzały i kuszą swoim kolorem. Jak nie teraz - to kiedy?
    Może kluseczki nie będą z sosem kurkowym ale z innym grzybowym na pewno będą smakowały równie dobrze.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa jakby coś takiego smakowało :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń