Uwielbiam czeską kuchnię. Mięso, sosy, knedliki i kapusta. I jak tu jej nie kochać? hihihi
Dziś nieco inny przepis, bo nie na jedno danie, a na cały, kompletny obiad. W zestawie mamy pieczeń se schabu, knedliki, cebulowy sos pieczeniowy i modrą kapustę z boczkiem. Rewelacja! Do picia zimne, czeskie piwo, ale tego robić nie umiem ;)) Zapraszam!
Mięso
Nie ma obiadu bez mięsa i tu przychodzi mi z pomocą mój ostatni przepis na pieczeń ze schabu.
1.2-1.5 kg schabu
3 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu wołowego (z kostki)
2 cebule
Jak to przyrządzić?
Schab oczyszczamy z białych błonek, nie mylić z tłuszczykiem, które nikomu żadnej krzywdy nie zrobi. W moździerzu ucieramy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Brak moździerza nie jest żadną przeszkodą - przyprawy możemy włożyć do foliowego woreczka i potraktować tłuczkiem do mięsa. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i czekamy aż się zrumieni. Dodajemy pozostałe przyprawy i czekamy kilka minut aż olej nabierze smaku. Na patelni z przyprawami kładziemy schab - tłuszczykiem do dołu. Czekamy aż się ładnie zrumieni, obracamy - i znów czekamy na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy bulionem. Zrumieniony schab wkładamy do bulionu. Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. I GOTOWE!
Knedliki
Knedliki
250ml mleka
7g drożdży
łyżeczka cukru
szczypta soli
3 szklanki mąki
1 jajko
1 czerstwa bułka, rozdrobniona
30ml wody
Jak to przyrządzić?
Najpierw zaczyn. I wiem, że z suchych drożdży zaczynu przygotowywać nie trzeba, ale ja jestem tradycjonalistką, a więc...
Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozpuszczamy w 30ml ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut, aż powstanie gęsta pianka.
Pozostałe składniki przekładamy do dużej misy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy sprężyste drożdżowe ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Misę z ciastem można wcześniej szczelnie owinąć folią spożywczą - ciasto rośnie jak szalone!
Wyrośnięte już ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej z nich formujemy walec - im bardziej foremny tym lepiej. Następnie, w dużym garnku zagotowujemy dobrze osoloną wodę. Ciasto znów ma szansę trochę podrosnąć. Knedliki wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 20 minut, po 10 minut na każdą stronę ;) Wyciągamy, nakłuwamy widelcem - raz w zupełności wystarczy, by uwolnić ze środka gorącą parę wodną.
Kapusta
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, wrzucamy na gorący tłuszcz. Podsmażamy aż cebula się zeszkli, podsypujemy mąką i zasmażamy. Wlewamy bulion i sos z pieczeni, mieszamy. Dodajemy sos worcester, dodajemy sól do smaku. I GOTOWE!
Na talerzu układamy kilka knedlików, polewamy sosem, dokładamy schab i kapustę.
Mmmm...Ile smaku!
mała główka czerwonej kapusty
100g wędzonego boczku
oliwa z oliwek
łyżka octu z białego wina
łyżka cukru
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
100ml wody
cebula
sól
sól
Jak to przyrządzić?
Główkę kapusty obieramy z wierzchnich liści i kroimy na pół, a następnie na ćwiartki. Zaczynamy szatkowanie, najlepiej w cienkie, ale dość długie wiórki. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka, dodajemy wodę, łyżeczkę oliwy z oliwek, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy ok. 10 minut od zagotowania wody. Wszystko po to by kapustę sparzyć by nie była twarda i nadać jej trochę smaku. Odstawiamy z ognia.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy, również kroimy w kosteczkę i dodajemy do boczku. Na koniec dodajemy kapustę. Doprawiamy octem, cukrem i solą. Dusimy razem jeszcze kilka minut by całość przeszła smakiem. I Gotowe!
Sos cebulowy
2 cebule
200 ml sosu z pieczeni ze schabu (wraz z cebulą)
300ml bulionu wołowego z kostki
Łyżka masła
łyżka oleju
sól do smaku
łyżka mąki
3 łyżki sosu worcester
Jak to przyrządzić?
Na talerzu układamy kilka knedlików, polewamy sosem, dokładamy schab i kapustę.
Mmmm...Ile smaku!
Gdyby tylko było połączenie, już byśmy byli u Was na obiedzie:)
OdpowiedzUsuńNiebo w ustach i tyle dobroci na jednym talerzu.Pyszota!
Pozdrawiamy bardzo gorąco.Buziaki!
Pieczeń wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła taki czeski obiadek! Wszystko wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!