Strony

Pieczeń ze schabu

Nie ma to jak porządna pieczeń - schab, karkówka czy też szynka. Wszystkie są pyszotne!



1.2-1.5 kg schabu
3 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu wołowego (z kostki)
2 cebule


Jak to przyrządzić?

Schab oczyszczamy z białych błonek, nie mylić z tłuszczykiem, które nikomu żadnej krzywdy nie zrobi. W moździerzu ucieramy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Brak moździerza nie jest żadną przeszkodą - przyprawy możemy włożyć do foliowego woreczka i potraktować tłuczkiem do mięsa. Czosnek obieramy i rozgniatamy.



Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i czekamy aż się zrumieni. Dodajemy pozostałe przyprawy i czekamy kilka minut aż olej nabierze smaku. Na patelni z przyprawami kładziemy schab - tłuszczykiem do dołu. Czekamy aż się ładnie zrumieni, obracamy - i znów czekamy na złoty kolor.

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy bulionem. Zrumieniony schab wkładamy do bulionu. Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. I GOTOWE!



Mmmm...Ile smaku!

3 komentarze:

  1. I to jest cudownie smaczne mięsko, które my uwielbiamy:)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre takie mięsko :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Schab wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować :P

    OdpowiedzUsuń