Nie ma to jak porządna pieczeń - schab, karkówka czy też szynka. Wszystkie są pyszotne!
1.2-1.5 kg schabu
3 liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
500 ml bulionu wołowego (z kostki)
2 cebule
Jak to przyrządzić?
Schab oczyszczamy z białych błonek, nie mylić z tłuszczykiem, które nikomu żadnej krzywdy nie zrobi. W moździerzu ucieramy pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Brak moździerza nie jest żadną przeszkodą - przyprawy możemy włożyć do foliowego woreczka i potraktować tłuczkiem do mięsa. Czosnek obieramy i rozgniatamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy czosnek i czekamy aż się zrumieni. Dodajemy pozostałe przyprawy i czekamy kilka minut aż olej nabierze smaku. Na patelni z przyprawami kładziemy schab - tłuszczykiem do dołu. Czekamy aż się ładnie zrumieni, obracamy - i znów czekamy na złoty kolor.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki, wrzucamy do żaroodpornego naczynia i zalewamy bulionem. Zrumieniony schab wkładamy do bulionu. Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
I to jest cudownie smaczne mięsko, które my uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Bardzo dobre takie mięsko :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Schab wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować :P
OdpowiedzUsuń