Strony

Kostka cytrynowa

Prosty przepis na efektowne ciasteczka. Idealne do herbaty ;)





200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
4 jajka (2+2)
1/2 szklanki cukru
3 łyżki soku z cytryny
cukier wanilinowy
3 łyżki mąki

Do przybrania: maliny, mięta, cytryna, cukier puder

Jak to przyrządzić?

Zaczynamy od kruchego ciasta. 

Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy cukier i wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej, jasnożółtej masy. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka, w sumie dwa. Ciasto stanie się luźnie i niejednolite. I takie ma być. Czas na mąkę. Musi być przesiana. Dodajemy ja stopniowo do luźnej masy. Wyrabiamy jednolite, zwarte ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.





Schłodzone ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy na pożądaną grubość, zazwyczaj 3-4 mm. Tak wyrobione ciasto przekładamy do foremki lub blaszki. Użyłam kwadratowej blaszki 22cm x 22cm Ciasto Przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową, wsypujemy fasolki/ceramiczne kuleczki i pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 175C z termoobiegiem. Po tym czasie wyjmujemy fasolki i papier. Pieczemy jeszcze 5 minut i wyjmujemy z piekarnika.

Masa cytrynowa

Do miski wbijamy 2 jaja i wsypujemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia kryształków cukru. Dodajemy sok z cytryny i mąkę. Miksujemy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. Do masy możemy dodać kilka malin. Całość pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C.

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Kroimy w kostkę. Dekorujemy tuż przed podaniem. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!

2 komentarze:

  1. Coś innego.... jak mówi Ronnie:)) Zestawienie z cytrynowym akcentem zapowiada ciekawe ciasteczka.
    Musimy wypróbować, bo nas intrygują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto i efektownie. Bardzo fajny przepis na kawowe spotkania.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń