Strony

Sernik na spodzie z owsianki

Prosty i szybki przepis na sernik. Szybki to jest duże niedopowiedzenie. To jest sernik błyskawiczny pod każdym względem. Przygotowanie go wraz z  pieczeniem zajmuje mniej niż godzinę (!). No i znika tez w błyskawicznym tempie ;))





Dodatkową zaletą sernika jest owsiankowy spód, który chyba będzie moim ulubionym :D Nie żebym była owsianki jako takiej. Po prostu lubię produktu z przetworzonych płatków np. mleko owsiane, batoniki lub właśnie spód do ciasta. 

Mam nadzieję, że podzielicie mój entuzjazm ;)

Owsiankowy spód:
1 szklanka (250ml) płatków owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru/miodu
3 łyżki mąki
80g masła

600g kremowego serka
60g cukru
2 jajka
kropla aromatu wanilinowego
3 łyżki mąki
czekolada

kwadratowa blaszka 20cm x 20cm

Jak to przyrządzić?

Zaczynamy ma się rozumieć od owsiankowego spodu. Rondelek ustawiamy na małym ogniu, wkładamy masło i rozpuszczamy. Dodajemy cukier/miód i gotujemy do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy płatki owsiane i mąkę i intensywnie mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką wykładamy owsiankową masę by utworzyła spód. Łyżkę możemy zwilżyć delikatnie wodą - płatki nie będą się przyklejać do łyżki ;)

Tak przygotowany spód wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.




W tym czasie przygotowujemy serową masę.

Kremowy serek przekładamy do miski. Dodajemy cukier i aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Ważne by przy miksowaniu nie "napompować" sernikowej masy. Im mniej powietrza tym lepiej;) Ciągle miksując wbijamy pojedynczo jaja, a na koniec mąkę. Gdyby Wasz serek okazał się rzadki możemy zwiększyć ilość mąki do 5-6 łyżek. Mikser nie będzie nam już potrzebny. Do masy dodajemy kawałki czekolady, mieszamy łyżką.

Gotową masę wylewamy na podpieczony spód. Sernik pieczemy przez 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170stopni C. Studzimy i ozdabiamy (lub nie) wedle uznania. I GOTOWE!

Mmmm...Ile smaku!


3 komentarze:

  1. O takim spodzie nie słyszałam! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nareszcie żadnego zagniatania i wałkowania:) Najsprytniejszy spód :) i na dodatek będzie idealnie podnosił temperaturę dla serowej masy - super!!!
    Pozdrawiamy cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda naprawdę znakomicie :)
    Ciekawy ten spód :)

    OdpowiedzUsuń