Zdania nie zmieniłam i nadal uważam, że szarlotka to najlepsze ciasto na świecie. Nie znam nikogo kto by nie lubił szarlotki. Kruchy spód, jabłka i cynamon. Bajka! No i ten zapach. Od razu robi się tak... domowo.
Dziś przepis na najzwyklejsza w świecie szarlotkę. Z tą tylko różnicą, że zrobimy na niej ozdobną kratkę. Krok po kroku.
Porcja kruchego ciasta, czyli... na grubsze kruche ciasto
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego
lub
cienkie i delikatne ciasto
200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
cukier wanilinowy
1kg jabłek - mogą być ze słoika
cynamon
Dziś przepis na najzwyklejsza w świecie szarlotkę. Z tą tylko różnicą, że zrobimy na niej ozdobną kratkę. Krok po kroku.
Porcja kruchego ciasta, czyli... na grubsze kruche ciasto
300g mąki
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
łyżeczka cukru wanilinowego
lub
cienkie i delikatne ciasto
200g mąki
100g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
cukier wanilinowy
1kg jabłek - mogą być ze słoika
cynamon
Jak to przyrządzić?
Pieczemy kruchy spód według przepisu nr 1 lub przepisu nr2. W tym celu wykorzystamy tylko połowę ciasta. Druga połowa będzie nam potrzebna do zrobienia kratki.
W trakcie pieczenia przygotowujemy jabłka.
Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.
Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
Czas na kratkę.
Instrukcję krok po kroku znajdziecie tutaj.
A tu przyspieszony kurs plecionki ;)
Druga połowę ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3mm. Ciasto ma być większe od foremki.
Ciasto kroimy na 10 pasków
Zaginamy paski nieparzyste
Układamy poziomy pasek. Odginamy. Zaginamy paski parzyste. Układamy 2 pasek.
Odginamy.
I tak na przemiennie.
Ciasto wstawiamy do pieca. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto pięknie się ze złoci. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
W trakcie pieczenia przygotowujemy jabłka.
Jeśli korzystamy z jabłek ze słoika to sprawa jest prosta. Wykładamy je do miseczki, dodajemy cynamon - ilość według uznania i mieszamy.
Świeże jabłka myjemy, obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy 2 łyżki cukru i gotujemy, a właściwie smażymy. Jabłka szybko puszczą sok. Gotujemy do momentu całkowitej redukcji płynu. Ściągamy z ognia. Dodajemy cynamon i doprawiamy do smaku cukrem.
Jabłka wykładamy na podpieczony spód.
Czas na kratkę.
Instrukcję krok po kroku znajdziecie tutaj.
A tu przyspieszony kurs plecionki ;)
Druga połowę ciasta wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3mm. Ciasto ma być większe od foremki.
Ciasto kroimy na 10 pasków
Układamy 5 pionowych pasków
Zaginamy paski nieparzyste
Układamy poziomy pasek. Odginamy. Zaginamy paski parzyste. Układamy 2 pasek.
Odginamy.
I tak na przemiennie.
Ciasto wstawiamy do pieca. Pieczemy 20-25 minut aż ciasto pięknie się ze złoci. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Uwielbiam szarlotkę z kratką, jest najlepsza!:)
OdpowiedzUsuń