Strony

Kurczak po tajsku z dynią piżmową

Dynia piżmowa jest nieco mniej popularna od dyni zwyczajnej, ale równie wartościowa. Ma podłużny kształt, twardą beżowo-pomarańczową skórkę i bardzo zwarty miąższ. Co ważniejsze nie jest włóknista. Doskonale się przechowuje i jeszcze lepiej piecze. Można z niej przygotować uniwersalne puree do wykorzystania do robienia ciast czy zup. Dziś dynia w wersji obiadowej z kurczakiem po tajsku.





Dynia piżmowa
300g piersi z kurczaka
3 łyżeczki czerwonej pasty curry (przepis poniżej)
papryczka chilli
puszka mleka kokosowego
ryż lub chiński makaron
papryczki chilli
kostka rosołowa
cebula
olej
300ml wody
opcjonalnie: pomidorki koktajlowe, pieczarki

Uproszczona czerwona pasta curry:
2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki imbiru (świeży lub mielony)
ćwiartka cebuli
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sok z połówki limonki lub gałązka trawy cytrynowej
łyżeczka oleju
łyżeczka nasion kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka kurkumy




Nasiona kolendry i kminu (nie kminku) prażymy na rozgrzanej patelni. Wrzucamy do moździerza i rozcieramy na proszek. Dodajemy paprykę w proszku i kurkumę. Mieszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i olej. Dokładnie mieszamy. Blendujemy z sokiem z limonki, cebulą i papryczkami chilli pozbawionymi nasion. W przypadku braku blendera pod ręką, papryczki i cebulę bardzo drobno kroimy i wkładamy ze pozostałymi składnikami do moździerza. Ucieramy aż uzyskamy pastę.



Jak to przyrządzić?

Kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z białych błonek. Kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Smażymy kurczaka na zloty kolor. Dodajemy pokrojona w piórka cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Za pomocą papierowego ręcznika odsączamy tłuszcz. Na patelnię z kurczakiem i cebulą wlewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową. Zagotowujemy. Dodajemy mleczko kokosowe, czerwoną pastę curry i pokrojone w plasterki papryczki chilli oraz pokrojoną w kostkę dynię piżmową. Można również dodać dynię wcześniej podpieczoną w piekarniku. Zyska na aromacie i będzie miękka.




Gotujemy na małym ogniu do momentu aż dynia zmięknie.  Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i pomidory koktajlowe.Gotujemy kolejne 5 minut. I GOTOWE!

Podajemy z ryżem lub chińskim makaronem



Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

  1. Już niebawem a nawet szybciej przepis zostanie wykorzystany, zastosowany i skonsumowany ...i tylko Was tu brakuje:)

    OdpowiedzUsuń