Kratka czy tez plecionka to całkiem fajny element ozdobny wielu ciast. ta zrobiona jest z kruchego ciasta. Połowę porcję zużyłam na spód do ciasta.
Druga połowę wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3mm. Ciasto ma być większe od foremki.
Za pomocą radełka do ciasta lub pizzy (w moim przypadku opcja nr 2) kroimy ciasto na długie cienkie paski. Pasków potrzeba 10.
Pierwsze 5 pasków układamy pionowo, w równych odstępach na cieście.
Licząc od lewej, paski nieparzyste czyli 1, 3 i 5 zawijamy w dół do połowy ciasta.
W tym miejscu kładziemy pierwszy poziomy pasek.
Odwijamy paski nieparzyste. I tak powstaje początek naszej przeplatanki.
Zawinamy pasek 2 i 4
kładziemy kolejny pasek poziomy.
Odwijamy.
Pasek 1, 3 i 5 zawijamy
i kładziemy ostatni poziomy pasek w górnej części ciasta.
Odwijamy i tak górę ciasta mamy już gotową.
Powtarzamy procedurę w dolnej części ciasta.
Uwaga! Dolną połowę zaczynamy od pasków parzystych.
Zawijamy pasek 2 i4
Kładziemy poziomy pasek
Odwijamy.
Zawijamy pasek 1, 3 i 5
Kładziemy poziomy pasek
Odwijamy.
I tak powstaje nam ładna plecionka.
W razie pytań piszcie śmiało ;)
Jak z amerykańskiego filmu!
OdpowiedzUsuńLubię ciasta z kratką - są takie domowe :)
OdpowiedzUsuń