Strony

Kratka. Instrukcja krok po kroku

Kratka czy tez plecionka to całkiem fajny element ozdobny wielu ciast. ta zrobiona jest z kruchego ciasta. Połowę porcję zużyłam na spód do ciasta. 



Druga połowę wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość 2-3mm. Ciasto ma być większe od foremki.



Za pomocą radełka do ciasta lub pizzy (w moim przypadku opcja nr 2) kroimy ciasto na długie cienkie paski. Pasków potrzeba 10.



Pierwsze 5 pasków układamy pionowo, w równych odstępach na cieście.



Licząc od lewej, paski nieparzyste czyli 1, 3 i 5 zawijamy w dół do połowy ciasta. 



W tym miejscu kładziemy pierwszy poziomy pasek. 


Odwijamy paski nieparzyste. I tak powstaje początek naszej przeplatanki.


Zawinamy pasek 2 i 4


 kładziemy kolejny pasek poziomy. 


Odwijamy. 


Pasek 1, 3 i 5 zawijamy 


 i kładziemy ostatni poziomy pasek w górnej części ciasta.

Odwijamy i tak górę ciasta mamy już gotową.



 Powtarzamy procedurę w dolnej części ciasta. 

Uwaga! Dolną połowę zaczynamy od pasków parzystych. 

Zawijamy pasek 2 i4

Kładziemy poziomy pasek

Odwijamy.

Zawijamy pasek 1, 3 i 5

Kładziemy poziomy pasek
Odwijamy.

I tak powstaje nam ładna plecionka. 


W razie pytań piszcie śmiało ;)

2 komentarze: