Strony

Ciasto dyniowe. Puszysta babka.

Kolejny dyniowy przepis na blogu. Bo skoro już jest sezon to trzeba korzystać. Puree jest, tarta też, zupa była, czas na słodkie, czyli ciasto. Puszyste, wilgotne, z rodzynkami. Pachnące korzennymi przyprawami. 






Wstawiłam je do pieca późnym wieczorem, pachniało ok, ale bez rewelacji. Nie to co szarlotka. Ostatecznie postanowiłam poczekać z degustacją do rana. Ale rano jak to rano, śniadanie, zakupy, pranie.  Ot, codzienna bieganina. Jak to w dniu wolnym próbuję rozciągnąć czas i zrobić wszystko na zapas ;) W końcu przyszedł czas na przerwę. Czas na kawę. A jak kawa to obowiązkowo ciasto. Ukroiłam mały kawałek, zrobiłam kawę. Pora usiąść. I to był błąd, bo zanim dobrze usiadłam, ciasta nie było! Nie za słodkie, lekko korzenne, cudownie wilgotne i puszyste. I te chrupiące orzeszki. Jestem pewna, ze zagości w naszej kuchni na dłużej.

3 szklanki mąki
150g masła
2 szklanki brązowego cukru
4 jajka
100ml oleju
200ml maślanki
3 łyżki rumu lub esencja rumowa i 3 łyżki alkoholu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
400g puree z dyni
garść rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków




Jak to przyrządzić?

Maślankę wlewamy do miseczki. Dodajemy rum i mieszamy. Odstawiamy.

Suche składniki przesiewamy do miski.

Miękkie masło przekładamy do innej miski, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy olej i miksujemy do połączenia się składników. Ciągle miksując pojedynczo wbijamy jaja. Dodajemy maślankę, a na koniec puree z dyni. Dodajemy wszystkie sypkie składniki (oprócz rodzynek) i miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie jednolita masa. Wyłączamy mikser. Dodajemy rodzynki i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki wysypanej mąką. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 175 stopni C. Wyciągamy z pieca. Studzimy 10 minut w foremce, a następnie wyciągamy do wystudzenia. I GOTOWE! 

Ciasto ozdabiamy glazurką i orzechami.

Glazurka

50g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
esencja rumowa
2 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Masło wraz z brązowym cukrem i esencja rumową rozpuszczamy w rondelku. Gdy cały cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę. Mieszamy, a następnie dodajemy przesiany cukier puder. Odstawiamy na 10 minut by glazurka stężała. Dekorujemy ciasto. 




Mmmm...Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz