Kremówki na biszkopcie

"Znasz kogoś, jak mu powiesz: „ej, chodźmy na kremówki”, to on powie „nie, dzięki stary, nie lubię kremówek”? Kremówki są pycha! (…) Kremówki to jedno z najlepszych ciastek, ja to wiem." Osioł ze Shreka ma rację. Kremówki są pycha. 
Ciasto francuskie już mniej, więc zastąpiłam je biszkoptem. I tak, z pełną odpowiedzialnością mówię: Kremówki są pycha! Zapraszam!





Biszkopt

3 jajka
1/2 szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
szczypta soli



Krem do kremówek:

2 opkaowania budyniu śmietankowego/waniliowego
200g masła
aromat rumowy



Poncz:

sok z 1/2 cytryny
200ml wodu
4 łyżeczki cukru



Cukier puder do dekoracji



Jak to przyrządzić?


Biszkopt
Białka oddzielamy od  żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, która nie wypada z miski. ;) Stopniowo wsypujemy cukier i nadal ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, i... miksujemy dalej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i powoli dodajemy do ciasta. 

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do prostokątnej blaszki (29cmx25cm). Pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

Biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 2 blaty.




Krem do kremówek

Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
 Masło wyciągamy z lodówki by osiągnęło temperaturę pokojową. Ucieramy mikserem na puszystą masę. Doajemuy aromat rumowy- kropelkę i wystudzony budyń. Mieszamy przez 4 minuty na najwyższych obrotach. Krem odstawiamy do lodówki by stężał.

Poncz
Cukier rozpuszczamy 100ml ciepłej wody, dodajemy sok z cytryny, mieszamy.

Biszkopt nasączamy ponczem. Wykładamy krem, przykrywamy drugim biszkoptem - również nasączonym. Odstawiamy na 3 godziny do lodówki.
I GOTOWE!

Ciasto kroimy w równą kostkę, przyprószamy cukrem pudrem.




Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

Durszlak.pl