Strony

Spaghetti. Kurka! Ale dobre!

Po prostu dobre! A do tego szybkie w przygotowaniu :D czyli to co lubimy najbardziej. 

 Makaron z kremowym sosem carbonara, chrupiącym boczkiem i kurkami.




Składniki na 2 porcje:
100g kurek
100g boczku
100ml śmietanki
ząbek czosnku
1 żółtko 
50g twardego sera
długi makaron ok.150g
oliwa z oliwek
sól i pieprz



Jak to przyrządzić?

W dużym garnku, w porządnej osolonej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.



Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte grzyby. Moje kurki były drobniutkie, no może poza jednym olbrzymem, więc ich nie kroiłam ;) Smażymy 2-3 minuty i zdejmujemy z ognia.



W małym rondelku przygotowujemy sos carbonara. Mieszamy śmietankę, starty twardy ser i żółtko,  gotujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy boczek z kurkami i czosnkiem. Gotujemy jeszcze przez minutę.

Makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem. I Gotowe!



Mmmm...Ile smaku!

P.S. Dzisiejszy przepis jest inspiracją z Tesco :P

2 komentarze:

  1. Jaka szkoda, że już od jakiegoś czasu nie widziałam w sklepach kurek... Zjadłabym taki makaron!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karina z Ile smaku30 października 2013 13:16

      Fakt, o kurki teraz niełatwo :( Ale zapewniam, że dla tego smaku warto się postarać i poszukać ;) gdyby się jednak nie udało - wpadaj do nas. Podzielimy się ;)

      Usuń