Strony

Królewiec - ten prawdziwy

Wstyd się przyznać, ale trzeba powiedzieć to otwarcie: Tak, niektóre ciasta z paczki są dobre ;) Ale są jeszcze lepsze gdy zrobi się je samemu ;) Dziś kultowy Królewiec. Z paczki zrobiłam go tylko raz, żeby wiedzieć z czym to się je, a później już była tylko wersja własna. 



150g margaryny
60g wiórków kokosowych
200ml mleka
250ml śmietanki do ubijania
opakowanie budyniu waniliowego
kakao
dżem z czarnej porzeczki
herbata
30ml wódki
5 łyżeczek cukru
+składniki na biszkopt - lista poniżej


Jak to przyrządzić?



Zaczynamy od postaw, czyli od biszkoptu. Przepis dobrze znany chociażby z urodzinowego ciacha czy ciacha oddziałowej. Dla sklerotyków lista składników raz jeszcze:

biszkopt
5 jajek
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
kropla aromatu śmietankowego
szczypta soli

A przepis wykonania w przepisach powyżej ;)



Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 części, z czego górną pokruszymy ;)

Poncz:
Nie ma to jak herbata. Parzymy torebkę herbaty w 80 ml wrzątku i dodajemy 30ml alkoholu. 

Intensywnie nasączamy biszkoptowy blat, który posłuży nam za spód. Z umiarem! Zupę będziemy gotować innym razem;) Biszkopt ma być wilgotny, a nie mokry ;)





Masa kokosowa:

W małym rondelku rozpuszczamy margarynę, następnie dodajemy 200ml mleka i opakowanie budyniu waniliowego. Hmm jak macie kokosowy to jeszcze lepiej hehe ;) Ciągle mieszając gotujemy do momentu gdy budyń zgęstnieje, a wtedy do akcji wchodzą wiórki kokosowe i pokruszona góra od biszkoptu. Intensywnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. 
Jeszcze ciepłą masę wykładamy na nasączony spód. Całość odstawiamy do przestudzenia.


Pora na dżem porzeczkowy. Kwaśny ;) z mała zawartością cukru, a najlepiej domowy :P
Wykładamy go cienką warstwą na kokosową masę.


Ciasto przykrywamy drugim biszkoptem, który nasączamy herbatą z prądem. Ponownie wykładamy warstwę dżemu z porzeczki.


Uff już ostatnia warstwa, czyli bita śmietana.

Krem:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę. Najlepiej schłodzonej.
Dodajemy 5 łyżeczek cukru i miksujemy, aż nam się porządnie ubije.
Ozdabiamy nasze ciacho i odstawiamy na min. 3 godziny do lodówki.
I...Gotowe!


Mmmm...Ile smaku!




P.S. Podajemy przypruszone ciemnym kakao ;)


P.S. (2) Królewiec z paczki ma tylko 2 biszkoptowe blaty z czego jeden krószymy, a zatem: biszkopt, poncz, masa kokosowa, dżem i śmietana. Tak więc, jeśli z jakiegokolwiek powodu biszkopt Wam nie wyrośnie to nie ma co panikować. Kroimy go na 2 blaty a ciacho i tak wyjdzie super ;)



6 komentarzy:

  1. Ciacho z historią i to jeszcze jaką:) ale najważniejsze,że jest,bo smakuje rewelacyjnie.Tym razem 4 kawałki prosimy i .....kawę oczywiście:).Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karina z Ile smaku30 października 2013 13:20

      Zamówienie przyjęte do realizacji ;)

      Usuń
  2. Wygląda ślicznie, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karina z Ile smaku30 października 2013 13:20

      Dziękuję ;). Chociaż przy tym cieście o dobry efekt naprawdę nietrudno.

      Usuń