Strony

Ciasto marchewkowe

Czyli nic innego jak rolada. Może za tym powinnam zmienić tytuł na "Marchewkowa Swiss Roll"?
A z czym? Z dynią oczywiście i kremem waniliowym. Pyszności. A dla tych co nie lubią dyni mam dobre wieści - marchew też się świetnie komponuje;)


Kto o dyniach wie najwięcej? Amerykanie ma się rozumieć ;) Największe, najlepsze itd. W tym przypadku nie jest inaczej. Przepis prosto od Nestle :D W perfekcyjnym zawijasie nie moja zasługa, a Christiny.


3/4 szklanki cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki cynamonu
3 jajka
szklanka puree z dyni lub marchwi

Krem:
600g serka waniliowego
1/2 szklanki cukru pudru+cukier do oprószenia ściereczki
6 łyżek masła
aromat waniliowy

opcjonalnie orzechy

Jak to przyrządzić?

W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Kogel-mogel jak nic ;) Dodajemy dynię/marchew i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. 

Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę- kwadratowa będzie najlepsza. Pieczemy, przez 15 minut lub do próby patyczka, w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Uwaga! Ciacho przed pieczeniem można posypać rozdrobnionymi włoskimi orzechami. ;)



Biszkopt wyjmujemy z pieca i czym prędzej przekładamy z blaszki na ściereczkę. Ścierkę warto wcześniej przyprószyć cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia. A następnie rolujemy biszkopt razem ze ścierką. W ten sposób nadamy mu kształt i łatwiej nam będzie zwinąć roladę z nadzieniem. Odstawiamy na ok. 10-15 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem waniliowy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, intensywnie miksujemy i już :)

Rozwijamy biszkopt. Na wewnętrzną stronę biszkoptu wykładamy krem waniliowy. Uwaga! Nie nakładamy masy na cały biszkopt! Ok. 5cm zostawiamy bez nadzienia ;)

Całość rolujemy I Gotowe! Ozdabiamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.



Mmmm...Ile smaku!

10 komentarzy:

  1. Mniamuśnie wygląda i na pewno smakuje tak samo:)a do tego jak nic przyda się ta zniewalająca kawa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super super super! Pyszne połączenie i ciekawie podane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawijas naprawdę perfekcyjny. Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak przygotować marchewkowe puree?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w 4-5cm kawałki. Do rondelka wlewamy wodę, wrzucamy marchewki, dodajemy kroplę oliwy z oliwek i gotujemy na małym ogniu aż marchew będzie miękka. Tak ugotowaną marchew przecieramy przez sitko lub blendujemy. I gotowe ;)

      Usuń