Akcja powroty zakończona. 11 000 km w 3 tygodnie to w sam raz by znaleźć nowe inspiracje kulinarne. Już wkrótce nowe przepisy ze słonecznej Portugalii i egzotycznego Maroko.
P.S. Jak Wam idzie produkcja malinowej nalewki?
Dziś propozycja nieco bardziej sezonowa. Owoców w ogorodzie bez liku. Upieczemy ciacho.
500g owoców np. czereśni, wiśni, malin lub moreli
szklanka mąki
2 jajka
pół szklanki brązowego cukru
100g miękkiego masła
pół szklanki mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
do wersji z malinami i wiśniami 60g cukru pudru
Jak to przyrządzić?
Czereśnie drylujemy i układamy na posmarowanej masłem formie do pieczenia. W przypadku malin i wiśni, owoce posypujemy cukrem pudrem.
W dużej misce mieszamy jajka z brązowym cukrem, aż do powstania puszystej masy. Powoli dodajemy miękkie masło, a następnie mleko.
Uwaga! Masa nie będzie idealnie gładka - pojawią się nam małe grudki i tak ma być ;)
Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy. Gotową masę układamy na czereśnie i wstawiamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. I... Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz