Ciasteczka - idealne ze szklanką mleka. Na śniadanie, podwieczorek czy... do szkoły ;)
kostka masła
szklanka cukru
mała puszka (170g) kondensowanego mleka
350g mąki (2 szklanki)
150g białej czekolady
100g malin
Jak to przyrządzić?
W dużej misce miksujemy miękkie masło i cukier aż powstanie gładka biała masa. Dodajemy kondensowane mleko i mieszamy. Czas na mąkę. Miksujemy przez 3 minuty.
Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Łatwiej nam będzie formować ciasteczka, dodawać czekoladę i maliny.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Pora na formowanie ciasteczek. Porcje ciasta wielkości małych włoskich orzechów formujemy w kształt ciasteczek. W środek każdego 'ciasteczkowego placuszka' układamy i lekko dociskamy kawałki czekolady i ok. 2-3 maliny.
Pieczemy przez ok. 15 minut. I... Gotowe!
Ciasteczka mają być lekko złote i zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie i trochę puchate. Zostawiamy na formie do pieczenie przez ok.5 minut do przestygnięcia.
Fajne. Biała czekolada i maliny to jest to!
OdpowiedzUsuńJakiej mąki i szklanek używasz? Moje 2 szklanki ważą mniej niż Twoje.