"Ratatuja, to takie danie, co nie? A czemu ma taką nazwę? Jak już się coś nazywa, to ta nazwa powinna coś znaczyć albo zaznaczać! A to nic nie znaczy ta... Ratatuja. Ratuja kogo?! I od czego?!"
Pyszna i aromatyczna warzywna zapiekanka.
4 cukinie
2 bakłażany
1kg pomidorów
świeża natka pietruszki
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, kolendra, majeranek, rozmaryn, estragon.
Jak to przyrządzić?
Cukinie i czosnek kroimy w talarki 2-3mm grubości. Bakłażany pozbawiamy nasion i kroimy w 5mm plasterki. Pomidory siekamy w większa kostkę lub półplasterki.
Żaroodporne naczynie smarujemy dokładnie masłem i warstwami układamy warzywa. Na pierwszy ogień pomidory, natka pietruszki+przyprawy, cukinia, bakłażan, i.... od początku pomidory itd. itd. Górną warstwą powinna być posypana przyprawami cukinia.
Rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni C i wstawiamy naszą 'ratatuję' do piekarnika na 30-40 minut.
I... GOTOWE!
Podajemy ze świeżym pieczywem np. bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz