Strony

Sos kurkowo - śmietanowy

Dziś przepis na nieśmiertelny sos kurkowo-śmietanowy, które pasuje do wielu dań. Jako dodatek do wieprzowej polędwiczki, jako sos do spaghetti lub krokietów ziemniaczanych, lub, dodanych dziś na bloga, kluseczek dyniowych. 






Sos kurkowo - śmietanowy

300ml słodkiej śmietanki
300 ml bulionu warzywnego
300g kurek
tymianek, najlepiej świeży
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
oliwa z oliwek lub olej
1 średnia cebula




Jak to przyrządzić?

Kurki dokładnie płuczemy w ziemnej wodzie, w końcu nikt nie lubi piachu ;)
Zagotowujemy garnek wody, wrzucamy kurki i parzymy przez ok. minutę. Odławiamy mech i patyczki ;) Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aż do wystudzenia się kurek.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i świeżo otarty tymianek. Czekamy aż czosnek się zezłoci i go odławiamy. Na patelnię wrzucamy poszatkowaną drobno cebulę. Czekamy aż się zeszkli, dodajemy bulion i zagotowujemy. Do bulgoczącego bulionu wrzucamy kurki, zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem. Czekamy aż sos zredukuje swoją objętość ok. 2 minuty i podajemy z gorącymi kluseczkami.





Mmmm...Ile Smaku!

4 komentarze:

  1. Kluseczki z kurkowym sosikiem - to poezja smaku..mniamuśne jedzonko.
    Nam niestety nie udało się nazbierać kurek, znaleźliśmy dosłownie kilka a szkoda.
    Pozdrawiamy cieplutko. Buziaki gorące:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda idealnie i jestem przekonana że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń