Strony

Tort kawowy z kremem orzechowym

Od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z kawą - bardzo niesprecyzowany pomysł. W końcu zdecydowałam się na kawowy biszkopt, nasączony kawową nalewką i przełożony kremem z orzechów włoskich. Ot taki tort bez okazji ;))Jak wyszło? Powiem nieskromnie, że obłędnie. Tort zniknął w oka mgnieniu. Coś czuję, że będzie powtórka ;))







Zaczynamy od bazy, czyli ciasta, bo biszkoptem tego nazwać nie można. Ciasto jest ciężkie i wilgotne.

Ciasto kawowe:
175g margaryny lub masła
175g cukru
175g mąki tortowej (czubata szklanka 250ml)
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem orzechowy:
600ml Śmietanki do ubijania
cukier do smaku (u mnie 5 łyżek)
4 garści mielonych orzechów włoskich

Poncz:
60ml likieru kawowego
50ml gorącej przegotowanej wody

Kwaśny dżem, u mnie agrestowy prosto od Maminka



Jak to przyrządzić?

Ciasto kawowe

W dużej misce ucieramy masło z cukrem. Masa ma być lekka i puszysta. Bez najmniejszej cukrowej grudki. Pojedynczo wbijamy jaja i miksujemy. Do masy przesiewamy mąkę , proszek do pieczenia i sodę. Ponownie miksujemy. Dodajemy kawę w proszku. Miksujemy. 

Ciasto przekładamy do dwóch okrągłych blaszek (średnica 20-21cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C (z termoobiegiem). Studzimy. Każde z ciast kroimy na 2 blaty.

W trakcie studzenia przygotowujemy
krem orzechowy.


Śmietanę przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier i ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć dodajemy mielone orzechy. Miksujemy do ubicia.

Pora złożyć wszystko w zgrabną całość i tak...

Blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy, blat, poncz, krem orzechowy, blat, poncz, dżem agrestowy, krem orzechowy do wykończenia ciasta. I GOTOWE!




Mmmm... Ile smaku!

6 komentarzy:

  1. Wyglada świetnie! Chętnie bym skosztowała, takie pyszności :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to zaszalałaś:) blat kawowy, poncz, raz delikatny krem orzechowy, raz kwaskowy dżem agrestowy...niebo w ustach, rozpusta kulinarna a do tego....to nieziemskie otoczenie - ośnieżona ławeczka i kawa z "koffieróbki":) czego można jeszcze potrzebować do szczęścia?- tylko kogoś bliskiego do towarzystwa:)
    Pozdrawiamy gorąco. Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny tort:) Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  4. Tort wygląda niesamowicie! Zdjęcia są cudowne a świadomość, że to dzieło ma kawę w sobie kusi mnie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej co to znaczy 600 ml śmietanki do ubijania? Jaki % 30 ?

    OdpowiedzUsuń
  6. 30% lub 36% te druga niestety fuzo ciezej znalezc

    OdpowiedzUsuń