Strony

Nadziewany kabaczek

Trochę taśmy, odrobina dobrych chęci i klawiatura działa. Może nie jak nowa, ale są polskie znaki i alfabet jest cały :)) Spacja trochę szwankuje, ale to nie jest duży kłopot. W każdym bądź razie da się go obejść.

Kabaczki same w sobie specjalne smaczne nie są. Powiedziałabym nawet, że smaku nie mają. Ale jak im trochę pomóc, doprawić i obrobić termicznie to można się naprawdę smacznie (i tanio) najeść.



1 kabaczek
500g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego (można zastąpić soczewicą - tyle że w mniejszej ilości:))
200 przecieru pomidorowego
zioła prowansalskie
mała cebula
tarty ser
łyżka oleju
masło



Jak to przyrządzić?

Kabaczka myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry. Nasiona usuwamy łyżką. Tak powstałe krążki doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Układamy na posmarowanej masłem blaszce do pieczenia.



Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na oleju rozgrzewamy łyżkę oleju, na którym podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy mielone mięso i smażymy na złoty kolor. Dodajemy przecier pomidorowy i farsz jest gotowy.



Kabaczkowe krążki nadziewamy farszem, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C z termoobiegiem. Pieczemy do momentu aż kabaczek będzie miękki (u mnie 35 minut). Podajemy z puree z ziemniaków, ryżem lub po prostu kromką dobrego pieczywa z masłem ;)) I GOTOWE!



Farsz dla tych, których mięso chcą zastąpić soczewicą ;))

Soczewicę ok.150g gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Suchą soczewicę warto wcześniej kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie.

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na oleju rozgrzewamy łyżkę oleju, na którym podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy zioła i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze minutę. Dodajemy przecier pomidorowy i ugotowaną soczewicę, i  farsz jest gotowy.



Mmmm...Ile smaku!

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, wygląda bardzo zachęcająco, także muszę kiedyś wypróbować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakaś odmiana:) zawsze kabaczek do nadziewania krojony był wzdłuż a tu pierścienie i efekt bardzo fajny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję :)) Pokroić łatwiej, a i porcje bardziej podzielne ;))

      Usuń
  3. Niesamowite. Dzisiaj podobnie robiłam cukinię :)
    Pyszne i zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń