Strony

Śląskie rolady Siostry Maji

Znane również jako rolady z nadzieniem wegetariańskim hehehe Śląskie rolady nie są częścią rodzinnej tradycji. Poznałam je najpierw ze słyszenia. Sąsiedzi co niedzielę tłukli mięso, godzinami, z lubością, a mnie coś trafiało. Że im się też nie znudzi - myślałam. Tak czy inaczej w końcu trafiłam na obiad u Siostry ;) A tam...niespodzianka! Śląskie rolady, równie śląskie kluski, a do tego zasmażana kapusta. Pycha!




0.5kg wołowego mięsa, pokrojonego w równe plastry
cebula
ogórek konserwowy
opcjonalnie: papryka
musztarda chrzanowa
masło
szklanka piwa
i trochę sznurka



Jak to przyrządzić?

Do rozbijania mięsa obowiązkowo zatrudniamy mężczyznę. Niech wie, że obiad nie robi się sam ;) A tak poważnie to Panowie mają trochę więcej krzepy, więc i mięsko będzie profesjonlanie rozbite.



Panowie pracują, ale i my nie próżnujemy. Ogórki konserwowe kroimy w ćwiartki lub ósemki. Cebulę obieramy i szatkujemy w piórka. 

A teraz krok po kroku. Mięso smarujemy musztardą, 

na brzegu układamy kawałek ogórka i trochę cebuli, jeśli używacie to paprykę też ;) 



Zwijamy w roladę (można też założyć brzegi do środka) 



i ciasno owijamy sznurkiem.



I tak do wyczerpania składników;)



Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Układamy rolady i smażymy na złoty kolor. 



Podsmażone roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia, doprawiamy pieprzem, podlewamy piwem i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Podajemy z kluskami śląskimi i zasmażaną Kapustą. I GOTOWE!

Mmmm...Ile smaku! 

1 komentarz:

  1. Nic się nie zmieniło, sąsiedzi dalej tłuką godzinami rolady,czasami nawet w nocy, w każdy dzień tygodnia a ...nas trafia:)
    Rolady na pewno są pyszotne, bo Maja ma super przepisy! a my podpowiadamy przepis na kluski śląskie- nie wymagają tłuczenia:) a są rewelacyjne:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń