Strony

Ciasto drożdżowe przepis podstawowy

Od pewnego czasu uczę się podstaw. Nie sztuką jest znalezienie przepisu w iternecie, skopiowanie go i udawać, że jest nasz. Brak wiedzy, w tym podstaw właśnie powoduje kopiowanie i powielanie przepisów, i bardzo często błędów.
Moim postanowieniem jest nauczyć się podstaw i tworzyć moje własne przepisy. A jak się uczyć to tylko od nalepszych ;) Le Cordon Bleu to największa na świecie szkoła, która kształci szefów kuchni, mistrzów cukierników i kucharzy. Szczęśliwie wydaje też książki i organizuje kursy. Dziś jeden z przepisów bazowych. Klasyczne, słodkie ciasto drożdżowe. Po wyrobieniu jest bardzo, bardzo plastyczne i umiarkowanie słodkie. Od Was zależy czy dodacie kruszonkę, owoce czy jeszcze coś innego ;)  Mam nadzieję, że Wam się przyda :)





500g mąki + mąka do podsypania
180ml mleka
100g masła 
50g cukru
20g świeżych drożdży
3 jajka
płaska łyżeczka soli

Jak to przyrządzić?


Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w ciepłym mleku (nie więcej niż 32 stopnie C). Dodajemy cukier i 4-5 łyżek mąki. Mieszamy aż powstanie pasta i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż drożdże wyrosna tworząc gęstą piankę.

Do gotowego rozczynu dodajemy pokrpjone w kostke masło. Dobrze by miało temperaturę pokojową. Wbijamy jaja, dodajemy sól i stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Ciasto wyrabiamy na stolincy przyprószonej mąka.  Dodatkowo możemy użyć mąki do posypania ciasta. Ważne by na koniec ciasto wciąz było lśniące, a nie matowe od mąki, i spężyste - po ucisnięcie placem powinno wrócić do pierwotnego kształtu. Wyrobione ciasto umieszamy w natłuszczonej olejem misce i odstawiamy do wyrośnięcia. W ciągu godziny ciasto piwnno podwoić swoją objętość. Wtedy ciasto jest gotowe do dalszej obróbki. nadajemy mu pożądany kształt, dodajemy kruszonkę owoce, itd. umieszczamy w formie, w której będziemy piec ciasto i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Tym razem na pół godziny.




Pieczemy 45-55 minut (w zależności od dodatków) w temperaturze 170 stopni C. 

Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

  1. Zgadzam się - taka podstawowa wiedza bardzo ułatwia życie w kuchni. Wiadomo, co, jak i dlaczego. I wtedy można zacząć kombinować po swojemu :)
    Drożdżówka wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń