Strony

Surówka z marchwi

Znudziła Wam się tarta marchew do obiadu? Pora na marchewkową metamorfozę. Najpierw ostre cięcie, bo nie będziemy trzeć, ale kroić. A później namieszamy trochę ze smakiem. 






2-3 marchewki
łyżka prażonego sezamu
łyżka oliwy z oliwek
mały ząbek czosnku
łyżeczka miodu
szczypta płatków chilli




Jeśli chodzi o marchew to polecam organiczną, bo nie czuć w niej paskudnej chemii, jest słodka i soczysta.

Jak to przyrządzić?

Marchew myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki do warzyw kroimy marchew wzdłuż. Tak by powstały szerokie, ale cienkie pasy.




 Tak przygotowana marchew wrzucamy na 2 minuty do gotującej się wody. Tym samym zapobiegniemy "łamaniu się" marchwi. Odcedzamy, przekładamy do miseczki. 
Miód mieszamy z oliwą z oliwek, miodem, sezamem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i chilli. Skrapiamy sałatkę i dobrze mieszamy. I GOTOWE!


Mmmm...Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz