Strony

Likier kawowy

Zdecydowany w smaku, a jednocześnie subtelny. W sam raz do pogaduszek przy kawie. O Tiramisu nie wspominając.




150g ziaren kawy, mocno palonych
szklanka brązowego cukru
szklanka wody
szklanka wódki 40%
100ml spirytusu 95%
laska wanilii, opcjonalnie

Jak to przyrządzić?

Do słoika, lub innego naczynia, w którym przygotowujemy likier, wsypujemy ziarna kawy. Zalewamy szklanką wrzątku, zamykamy słoik i pozastawiamy do ostygnięcia.

Zlewamy wodę ze słoika do małego garnuszka. Dodajemy brązowy cukier i gotujemy na małym ogniu do rozpuszczenia się wszystkich kryształków.

Tak sporządzonym syropem ponownie zalewamy kawę. Zamykamy słoik i studzimy.

Gdy zawartość słoika osiągnie temperaturę pokojową dodajemy % czyli wódkę i spirytus, i dla smakoszy laskę wanilii. Zamykamy. Wstrząsamy. Odstawiamy na 3 tygodnie w ciemne miejsce. I już prawie GOTOWE!

Po 3 tygodniach zlewamy likier i delektujemy się smakiem, a ziarna przeznaczamy do dekoracji ciast ;) 

Mmmm...Ile smaku!

P.S. Zamiast ziarenek możemy użyć kawy mielonej i w ostatnim etapie przesączyć likier przez filtr do kawy lub bibułę ;)

A już za kilka dni odkryjemy nowe oblicze marchwi. Nie, nie - ciasto machewkowe już było. I zrobimy jeszcze jedną nalewkę. A co!


2 komentarze:

  1. Fajny kubek:) Likier z % pewnie też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Kubeczki do kupienia w IKEI. 4szt w komplecie, pojemnośc 80ml Na małą czarną, likiery i nalewki jak znalazł. A likier polecam, bo naprawdę dobry;)

      Usuń