Najlepszy jest oczywiście ten pomidorowy. I taki właśnie dziś zrobimy. Lekko kwaskowy i na pewno nie mdły, ale też nie za kwaśny. Kremowy, bo z dodatkiem śmietany. Idealny do gołąbków, zarówno tych tradycyjnych jak i tych bez zawijania. Sos pomidorowy do polewania, zapiekania i gotowania.
500ml przecieru pomidorowego
100ml gęstej śmietany
500ml bulionu drobiowego z kostki
4 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka czarnego pieprzu
2 liście laurowe
łyżka cukru
łyżka masła klarowanego
płaska łyżeczka mąki
Jak to przyrządzić?
Patelnię wstawiamy na mały ogień. Rozpuszczamy łyżeczkę masła i przyprószamy mąką. Czekamy aż masło się "spieni" czyli zasmaży. Dodajemy przecier i bulion, doprawiamy przyprawami. Gotujemy 8-10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Łyżeczka po łyżeczce dodajemy śmietanę i ponownie mieszamy. Gotujemy kolejne 10 minut lub do zredukowania sosu i uzyskania pożądanej konsystencji. I GOTOWE!
Mmmm...Ile smaku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz