Strony

Kurczak z meksyku. Quesadilla.

Nie ma to jak wpuścić Mężczyznę do kuchni. Dziś przepis od mojej lepszej połowy ;) 
Nowy wymiar tortilli. Wszyscy znamy je jako doskonałe placki do zawijania przeróżnego rodzaju farszów: kurczak, mięso mielone, fasola, itd. itd. A gdyby tak tortillę potraktować jak naleśnika? Nadziać, przyprószyć, a raczej zasypać serem, a na koniec przypiec? Oj tak!




8 tortilli
300g piersi z kurczaka
przyprawa do kurczaka
mała cebula
ząbek czosnku
warzywa: pomidory, sałata, papryka, ostre papryczki jalapeno
ser mozzarella
olej

Jak to przyrządzić?

Pierś z kurczaka, myjemy i oczyszczamy z białych błonek. Kroimy w cienkie paseczki i przyprawiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.



W tym czasie obieramy cebulę i ząbek czosnku. Kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Podsmażamy, dodajemy pierś z kurczaka. 



Smażymy na złoty kolor i zdejmujemy z ognia.



Na połowie tortilli układamy składniki: 


kurczak,

pomidory, 

ser,

papryczki.

  Składamy na pół i kroimy na 2 części.



Przypiekamy Quesadille.





Jak to zrobić? W opiekaczu, domowym grillu, piekarniku a nawet na patelni grillowej. Najważniejsze by ser się rozpuścił i zespolił całe danie. I GOTOWE!


Mmmm...Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz