Strony

Kruche rogaliki migdałowe

Kolejny z przepisów na vanocni cukrovi, czyli czeskie świąteczne ciasteczka. Dziś przepis nie do przebicia! Cudownie kruche, migdałowe rogaliki z lekką nutą cytrynową. Całość przyprószona wanilinowym cukrem pudrem. Znikają zaraz po wyjęciu z pieca :) Po upieczeniu pierwszej porcji, zabrałam się za kolejną, a i tak wiem, że na tym się nie skończy. 





Porcja na 40 rogalików - zalecam podwoić, a nawet potroić porcję :)
1 szklanka mąki tortowej
30g cukru pudru
100g masła
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka cukru wanilinowego
50g mielonych migdałów lub innych orzechów
1 żółtko
cukier puder z wanilią do oprószenia rogalików

Jak to przyrządzić?

W misce łączymy mąkę z cukrem. Dodajemy skórkę cytrynową i mielone migdały - mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło i żółtko (te ostatnie nie musi być schłodzone). Wyrabiamy jednolite ciasto, które odstawiamy na 30 minut do lodówki. 

Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie wałki. Polecam kilka krótszych wałeczków - łatwiej uzyskać podobną grubość. Odkrajamy równej długości kawałki ciasta i formujemy rogaliki. 

Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 minut - aż się zezłocą - w temperaturze 175 stopni C.

Wyjmujemy z pieca, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. I GOTOWE!




Mmmm...Ile smaku!

1 komentarz:

  1. Absolutnie uwielbiam takie rogaliczki i mogę zjeść ich zdecydowanie za dużo:)))

    OdpowiedzUsuń