Do końca nie wiedziałam jak je nazwać. Delikatne czekoladowe ciasto - suflet można by rzec, a w środku wciąż chrupiąca choć miękka, soczysta i aromatyczna gruszka. Niebo w gębie to za mało by opisać smak takiej zapiekanej gruszki. Nie zrobicie to się nie przekonacie:P Proste.
4 gruszki
75g mąki
75g masła
75g cukru
25g kakao
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Jak to przyrządzić?
W małej misce energicznie ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jaka i miksujemy, kakao - ponowne miksowanie, mąka i proszek do pieczenia - miksujemy ostatni raz ;)
Ceramiczne naczynka smarujemy cienką warstwą masła. Następnie wykładamy do nich po 1/4 czekoladowej masy, a w środek wciskamy całą gruszkę.
Gruszki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C. Pieczemy 15 minut lub do próby suchego patyczka.
Mmmm...Ile smaku!
świetnie wygląda! ja ostatnio w bardzo podobny sposób podałam owsiankę :)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować fenomenalnie:)
OdpowiedzUsuń