Strony

Tarta dyniowa - przepis na udany jesienny wieczór

Wszyscy już pokochali marchew. Ciasto marchewkowe doczekało się miliona wykonań i w sumie się nie dziwię :P Też lubię, zwłaszcza z kremem pomarańczowym :D Dlaczego więc nie dać szansy dyni?





Kruchy spód, wilgotne dyniowe nadzienie z nutą cynamonu. Mmmm... a do tego kawa z mlekiem i karmelem.

Porcja najlepszego kruchego ciasta. Przepis tutaj. Czyli...
300 g mąki
200 g masła
100g cukru
2 żółtka
łyżeczka cukru waniliowego

500g dyni
puszka kondensowanego mleka
2 jajka 
70g cukru
łyżeczka cynamonu

Jak to przyrządzić?


Pieczemy kruchy spód na tartę według przepisu.

W czasie pieczenia przygotowujemy puree z dyni. Przepis tutaj.

Puree przekładamy do duże michy, dodajemy jajka, mleko, cukier i oczywiście cynamon. Wszystko miksujemy na wysokich obrotach aż powstanie gładka masa. Dyniowe nadzienie wykładamy na upieczony kruchy spód. Pieczemy przez kolejne 40-50 minut. I Gotowe!

P.S. Nie zmieniamy temperatury. 

Skąd wiemy, że tarta jest gotowa? Próba patyczka prawdę nam powie. Drewniany patyczek wkładamy w środek tarty, wyjumujemy i... 
a) jest suchy - tarta jest gotowa
b) na patyczku pozostały kawłeczki nadzienia - pieczemy dalej


Mmmm... Ile smaku!


1 komentarz: