Strony

Puree z dyni

Krótko, zwięźle i na temat. Puree, które można wykorzystać do dyniowej tarty lub podać do obiadu zamiast ziemniaków.

glutenfreehelp.info


Jak to przyrządzić?


Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy ze skóry, kroimy w kawałki i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C pieca. Pieczemy ok. 30 minut. Najważniejsze, żeby nam się dynka nie spaliła. Jak zwykle pieczenie ma na celu wydobycie pełni smaku ;)

Dynie studzimy, kroimy w kostkę, a następnie blendujemy. Można też rozgnieść widelcem lub przetrzeć przez sito. Puree nadaje się do pasteryzacji. Zagotowujemy je w garnku z niewielką ilością wody. Przekładamy do sterylnych słoiczków i pasteryzujemy przez 15 minut. Na zimę jak znalazł ;) 

Mmmm...Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz