Strony

Wielkie grillowanie - sheesh kebab



Przyszedł maj, a z majem sezon na wielkie grillowanie. Karkówka? Boczek? Nie tym razem;) Dziś szaszłyki - sheesh kebab. Soczysty kurczak w towarzystwie warzyw. 



Mięsko z kurczaka - ilość według uznania (nasze 4 szaszłyki to 2 średnie pojedyncze piersi kurczakowe)
2 papryki
1 duuuża cebula
małe pieczarki
pomidorki koktajlowe


Marynata:
1 duży jogurt naturalny
3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 duże ząbki czosnku
sok z jednej cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego (wiem, wiem dziwne, ale działa)
sól i pieprz do smaku 


Jak to przyrządzić?


Wszystko to mieszamy razem i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso z kurczaka.
Odstawiamy do lodówki na całą noc, żeby przeszło smakiem.


Nadziewamy na wykałaczki -czy co tam kto ma - mięsko i warzywa, i grillujemy pyszne szaszłyki.


Z sałatką i sosem czosnkowym - pychota!!!

Mmmm... Ile smaku!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz